A kertészkedés tavasszal egyszerre zúdul az ember nyakába. Amint eltűnik a zord téli időjárás, a természet egy szempillantás alatt felébred. Ha elkezd jobbra fordulni az idő, már februárban el lehet kezdeni a kertészkedési előkészületeket.

A szellőztetés csodás hatásai

Ha fontos Önnek, hogy a fű ápolt, zöld és egészséges legyen, akkor a tavaszi munkálatok közé mindenképpen iktassa be a gyep megújítását. A kertje hálás, szomszédjai irigyek, a pázsitja pedig selymes és ápolt lesz, ha a gyep szellőztetésére időt és energiát fordít. A szép fű szerelmesei tudják, hogy az üde zöld, egyenletes erős gyep titka nem csak a rendszeres fűnyírás és öntözés, hanem szükség van talajlazításra, gyepszellőztetésre is.
Nézzük csak, miért is van szükség gyepszellőztetésre. Tavasszal, a hó alatt elnyomott fű, a nedves talaj nem kedvez a fű korai fejlődésének, erősödésének. A gyepnek tápanyagra, levegőre és nedvességre van szüksége. A hó elolvadása után hamar felfedezhető a fűszálak tövét borító filc, ami tulajdonképpen egy mohaféleség, ami több okból is káros a fű fejlődésére. Egyrészt olyan bevonatot képez a talajon, ami akadályozza annak szellőzését, a gyökérzóna oxigénhez jutását. Ezt a réteget tehát rendszeresen el kell távolítanunk, de különösen a tavaszi időszakban. Ennek legmegfelelőbb eszköze a gyepszellőztető, aminek forgó munkahengeréből erős karmok állnak ki. Ezek feltépik és kidobják a fűszálak közül a mohaféléket, és úgy kapálják fel a talajfelszínt, hogy magát a gyepet nem sértik. A gyepszellőztetés és talajlazítás eredményeként sokkal jobb lesz a talaj tápanyag- és a vízellátása. A gyeptalaj lazítása a gyep szellőztetése kézi készülékekkel, például gyepszellőztető gereblyével is megoldható. Azonban ezzel egy nagyobb területet átfésülni felér egy kiadós edzéssel, és minél fáradtabbak vagyunk, annál kevésbé nyomjuk le a talajba a szellőztető gereblyét. Emiatt a gyepszellőztetés gereblyével kissé fárasztó és nem lesz egyenletes.

Eszköz, amit ajánlunk

A gyeptalaj lazítás és szellőztetés nehéz munkáját az elektromos és benzinmotoros készülékek AL-KO 38 E Combi Care talajlazító és gyepszellőztető megkönnyíthetik számunkra. A gyepszellőztetés kétszer egy évben történjen, optimális ideje: kora tavasz és ősz. Pár napig szürkébb, kopottabb hatású lehet a pázsitunk, de ettől ne ijedjünk meg, mert hamar friss, üde zöld kert veszi át a helyét a szürkeségnek.

Ne hanyagolja el a tápanyagokat se!

A kertfenntartás során a gyep tápanyagpótlásáról sem szabad megfeledkeznünk, hiszen azzal tehetjük még szebbé és erősebbé kertünket. Erről korábbi írásunkban olvashat bővebben.

Translate »
Share This