Két hete megkezdődött a nyár, és mint minden évben, sok kertes háztulajdonos ilyenkor lát neki, hogy rendbe tegye a kertjét. Hozzánk is sokan érkeznek füvesítés kapcsán segítséget kérni, akiket igyekszünk a legjobb tudásunk szerint tanácsokkal ellátni, és elősegíteni közös életterünk fejlődését. Ebben a cikkben Ön is mindent megtudhat az egészséges és igényes fű telepítéséről és gondozásáról.

Tervezés

Egy gyönyörű füves kert elérése igenis kemény és következetes munkát igényel. Számos faktort számításba kell vennünk, hiszen mint minden növénynek, a fűnek is sok tényező befolyásolja az életét. Éppen emiatt alaposan tervezést kell felállítanunk, hogyan, miért és mikor vágunk bele a projektbe.

Mielőtt bármiféle munkának nekilátnánk, fel kell tennünk magunknak néhány kérdést, amely után világossá válik, hogy milyen típusú fűmagot célszerű választanunk, és azt hogyan kell telepítenünk. Az egyik leglényegesebb kérdés, hogy életvitelünk mennyire veszi igénybe a füvet? Ha például kisgyermekesek vagyunk, és a gyerekek éjjel-nappal fociznak az udvaron, akkor célszerű olyan fűmagot vetni, amely jól viseli a taposás okozta igénybevételt. Az ilyen fűmagot sportfűmagnak is nevezik, és focipályákon találkozhatunk vele. Amennyiben egy gyönyörű japánkertet kívánunk építeni, akkor célszerű díszfüvet telepíteni, amely ugyan nem viseli el olyan jól a taposást, mint a sportfű, de vékony szálai sokkal szebb látványt nyújtanak.

Másik fontos kérdés megvizsgálni a kertünknek a fekvését. Sok árnyék takarja a kertet, esetleg magas ősfák szűrik meg a napsugarakat? Ebben az esetben mindenképp olyan fűmagot válasszunk, amely árnyéktűrő, így kevesebb napsütéssel is beéri.

Előkészületek

Miután kiválasztottuk az életvitelünkhöz legmegfelelőbb fűmagot, nekiláthatunk a valódi munkának. Igény esetén ilyenkor kell telepíteni az öntözőberendezést és vízelvezetést.

A következő teendőnk a tereprendezés lesz, amely magába foglalja a talaj elsimítását, és fellazítását a gyomok kiirtását és a talajfertőző baktériumok és a kártevők kiiktatását. A talaj fellazítása a fűmag elvetése kapcsán nem nagy feladat, ugyanis a fűmagnak körülbelül 1 cm mélyen a legideálisabb a földbe helyezése. Ekkor nem hordja el a szél, nem eszik meg a madarak, és a nedvességhez is könnyebben hozzá jut. Azonban mielőtt még vetésről beszélnénk, a gyomokat ki kell irtanunk a földből. Amennyiben ezt a folyamatot elmulasztjuk, később sokkal nehezebb dolgunk lesz velük. Elsősorban az egyszikű gyomokat kell ebben a fázisban elpusztítanunk, ugyanis a meglévő gyepből ezeket már lehetetlen eltávolítani. Ezt követően következhet a talaj feltöltése tápanyaggal, amelyre a legjobb megoldás a hosszú időn át ható, magas foszfortartalmú műtrágya. A foszfor elősegíti a füvünk gyökeresedését, bokrosodását.

Telepítés

A már megfelelően előkészített talaj készen áll a vetés megkezdésére. Amint korábban említettük, ideális esetben a fűmagot 1 cm mélyen kell a földbe juttatni, hogy a legtöbb esélyt adjuk neki a fejlődésre. Ezt követően nagy odafigyeléssel elkezdhetjük öntözni azt, így biztosíthatjuk számára a kellő csapadékmennyiséget, amely a növekedéshez szükséges. Ebben az időszakban nagyon óvatosnak kell lennünk, ugyanis a fű a növekedési szakaszában még nagyon érzékeny a taposási károkra.

Amint a fű magassága eléri a 6-8 cm-t, elkezdhetjük nyírni a füvet. Lehetőleg gyűjtős fűnyírót használjunk a nyíráshoz, így a levágott füvet nem engedjük visszaesni a talajra.

A fű gondozása

A vegetációs időszakban nitrogéntartalmú műtrágyával pótoljuk a tápanyagot. Ezt nyár végén célszerű abbahagyni, hiszen ha túl nagyra nő a füvünk, akkor nagyobb a valószínűsége annak, hogy a fagy komoly károkat okoz benne.

Ahogy mondani szokták: a legjobb védekezés a támadás. Hasonló a helyzet a fű esetén is: a legjobb gyomirtó a kellő sűrűségű fű. Ekkor a gyomok nem tudnak gyökeret ereszteni a talajban. Ekképpen, a foszfor és kálium igényét a növénynek tél vége felé haladva kell kielégíteni. A magas foszfortartalmú lombtrágya kipermetezésével nagyon nagy segítséget nyújtunk füvünknek az egészséges fejlődéshez.

A fű színe is nagyon fontos eleme annak, hogy mennyire nyújt kellemes látványt a gyep. Ez keserűsó kijuttatásával erősen javítható. A folyamatot zöldesítésnek is nevezik.

A mohásodás ellen vasgáliccal, vagy vastartalmú lombtrágyával védekezhetünk hatékonyan.

Végül, de nem utolsó sorban következzen egy érdekes tény, amelyet oly kevesen ismernek a fűről: a fű 5-7 naponta váltja gyökérzetét. Éppen emiatt nagyon lényeges a gyep kezelése rugós fűszellőztetővel. Nem csak a füvünket frissítjük fel, hanem nagy hatékonysággal is eltávolíthatjuk a gyomokat a földből.

A cikkben összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat a tervezéstől kezdve a megvalósításon át a gondozásig. A tudásunk legjavát átadtuk Önnek. Innentől kezdve Önön múlik, hogy mennyi időt és energiát áldoz gyepszőnyegére, hogy az egészséges és életteli legyen. Amennyiben bármilyen további kérdése merül fel a témában, vagy beszerezné a megfelelő szereket, amelyek valóban az Ön igényeinek megfelelőek, akkor keressen minket, vagy írjon kommentet nekünk. Kellemes és eredményes kertészkedést kíván a Borsod Agroker csapata!

Translate »
Share This