A mezőgazdaság manapság kritikus ponthoz érkezett. A gazdáknak sokkal nagyobb mennyiséget kell megtermelniük ugyanakkora földterületen, korlátozott erőforrások mellett. A technológiai fejlődés és kereslet óriási növekedése robbanásszerűen fejlesztette a mezőgazdaságot, ami ennek hatására mára digitalizálódott, GPS alapúvá vált. Manapság a fejlesztések középpontjába a precizitás és az okos megoldások kerültek.

Ezt a fajta új gazdálkodási módot nevezzük precíziós gazdálkodásnak. A valósidejű adatok, és az azokon alapuló döntések elősegítik, hogy a gazdálkodás egyre nyereségesebb és termelékenyebb legyen.

Konkrétabban megfogalmazva a precíziós gazdálkodás lehetővé teszi a gazdáknak, hogy kevesebb erőforrást felhasználva (víz, növényvédő szer, munkaerő, műtrágya, vetőmag, stb.) védjék a természetet mindamellett, hogy terméseredményeik növekedjen.

Ez a módszer tulajdonképpen egy komplett farm menedzsment megközelítés, amelynek az alapját a technológia adja. Számos technológiai újítás, mint például a GPS pozícionálás, automata kormányzás, távoli érzékelés, stb. teszik lehetővé a pontosabb munkavégzést a földön. Ezek kombinálva nagyon pontos adatokat adnak a különböző gazdálkodási folyamatokhoz, mint a permetezés, vetés, öntözés vagy az aratás.

GPS a tájékozódáshoz

Mint a legfejlettebb műholdas rendszer, a GPS az alapja a precíziós gazdálkodásnak. Ezt főleg automata kormányzáshoz és tájékozódási pontok létrehozásához használják a mezőgazdaságban. A GPS lehetővé teszi, hogy a gép többször is nagy pontossággal haladjon végig ugyanazon a nyomvonalon. így az emberi tényezőből eredő hibák száma minimalizálódik, pontos és kiszámítható lesz a munka a földön.

A GPS-es navigáció tökéletes megoldás a pontos, gyors és egyenletes munkához. Ugyanazokban a haladási mintákban dolgozik a gép, ami a csökkenti a kihagyott területeket és az átfedéseket. A gép mozgása egy képernyőn nyomon követhető, így vizuálisan is látja a gazda, hogy mely területek lettek művelve, és melyek nem.

Automata kormányzás a tökéletes precizitásért

A navigációs rendszerek másik fő előnye, hogy más rendszerekkel összehangolva a gépet képessé teszik az automatikus kormányzásra. Ez pedig méginkább csökkenti az emberi tényezőből eredő hibák számát, nagyobb uralmat tesz lehetővé a vezetés felett, illetve csökkenti az átfedéseket. Továbbá kevesebb emberi munkaerő kell az irányításához, így hatékonyabban tudnak termelni a gazdák.

Az egyik legpontosabb módja ennek az RTK rendszer (real-time kinematic), amely pontosítja a GPS alapú nyomkövetést, így cm-es pontosságot tesz lehetővé a gép pozíciójának meghatározásához. Az RTK a műholdas rendszereket a földi korrekciós jel összehangolásával képes ilyen pontosan meghatározni a pozíciót.

A föld feltérképezése

Számos módon nagyon pontosan meg tudjuk határozni a földünk egyes paramétereit. Elsődlegesen a mechanikus módszerrel mechanikus úton korábban begyűjtött minták alapján tudunk egy ún. reskripciós térképet előállítani. Következtőleg a gépekre rögzített szenzorok valósidejű adatokat gyűjtenek, amelyet a munkagép fedélzeti komputere elemez, majd végrehajtja a megfelelő tevékenységeket az adatok alapján. Harmadik verziójában a távérzékelés révén drónok, repülők és műholdak azonosítják be az adott terület tulajdonságait. Olyan létfontosságú adatokat nyerhetünk ki így, mint például a talaj tápanyagszintje, talaj típusa, pH értéke, kártevők felbukkanása, stb. Ezeknek a finom adatoknak köszönhetően a gazdák megfigyelhetik a változásokat a talajban és a terményben, majd villámgyorsan reagálhatnak az eseményekre.

VRT a megfelelő inputanyagok kijuttatásáért

A feltérkézéshez kapcsolódik szorosan a VRT (variable rate technolgy), amely szintén elengedhetetlen a precíziós gazdálkodás szempontjából. Ez a módszer teszi lehetővé, hogy az inputanyagokat a megfelelő mennyiségben juttassuk be a talajba, a korábban vagy valós időben nyert adatok alapján. Ennek a technológiának az alapja az automata szenzoros, vagy a manuális mintavételes adatgyűjtés, és a térinformatikai adatelemzés és megjelenítés, valamint a munkagépek programozhatósága. Ez a rendszer képes irányítani a permetezés, trágyázás, öntözés, talajművelés valamint a vetés folyamatait is. Összességében hatékonyabbá teszi az inputanyagok kijuttatását, és óvja a környezetet felesleges károsanyagoktól.

A jövő

A következő évtizedekben nagyon sokat fog fejlődni még a technológia, és számos új eszköz a segítségére lehet a gazdáknak a gazdálkodásban. Minél több eszközt használunk összekötve egy rendszer részeként, annál hatékonyabban tudunk dolgozni a földeken. A rendszer magasabb termésátlagokat és jobb minőségű terméseket fog eredményezni amellett, hogy kevesebb inputanyagot kell a földbe juttatni, kevesebb üvegházhatású gáz kerül a légkörbe, és sokkal környezetbarátabb lesz a mezőgazdaság, mint napjainkban.

Forrás: CEMA, Digitális agrár stratégia, Agrivi

Translate »
Share This