A szőlő nagyon elterjedt hobbi és haszonnövény Magyarországon. Mivel a szőlő esetében álló kultúráról beszélünk, több évre, esetleg évtizedre is telepíthetjük. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a növény milyen állapotban vág bele a télbe és kezdi meg a tavaszt. Ahhoz, hogy kihozzuk belőle a maximumot látnunk kell, hogy milyen stádiumban milyen gondozást igényel tőlünk a szőlő.

Az első növényvédelmi beavatkozást, a lemosó permetezést már rügyfakadáskor el kell végezni. Erre célszerű egy olajtartalmú, rezet és ként tartalmazó terméket választani. A permetezést nagy vízmennyiséggel célszerű elvégezni, hogy a fás részeket a megfelelő higiéniás állapotba hozzuk. Akkor végeztük el helyesen ezt a feladatot, ha a vesszőket elborítja a permetlé és lefolyik rajta. Ez a művelet meggátolja a lisztharmatspórák csírázását, és az atkák számát is lényegesen csökkenti.

Lisztharmat

lisztharmat

Amíg a hajtások nem érik el a 15-20 cm-es hosszt, addig olcsóbb kontakt hatású szereket használjunk. Ebben az időszakban kell beiktatnunk egy atkaölőszeres védekezést is. A rügyfúró kártevők miatt a második-harmadik kezeléseknél rovarölőszert is használjunk.

Atka szőlő

atka kárhatása a szőlőn

Amikor kialakult a megfelelő lombfelület, akkor át kell állnunk felszívódó szerek alkalmazására. A termékek megfelelő hatékonyságának eléréséhez elkerülhetetlen a kellően szellős lombfal. Folyamatos zöldmunka nélkül a szőlőt nem lehet megóvni a betegségektől és kártevőktől. Nagyon fontos a megfelelő permetlé fedettség. Tapadásfokozó adalékkal és helyes vízmennyiség választással sokat tehetünk a sikerért.

Peronoszpóra

peronoszpóra

A gombaölő szerek használata során fontos szem előtt tartani két irányelvet. A beavatkozásokat blokkszerűen és szisztematikusan kell elvégeznünk. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy egy adott hatásmechanizmusú szerrel 2-3 alkalommal kezeljük le a növényünket, majd egy más hatóanyaggal törjük meg a blokkot. A törés után visszatérhetünk az előzőleg használt gombaölőszerhez. A felszívódó szerekhez ajánlatos kontakt hatású termékeket tenni változatosan.

Amennyiben az ültetvényben nincs direkttermő, akkor minden permetezésnél használjunk ként. Július végén, augusztus elején a betelepülő egyedek ellen használjunk atkaölőszert. Mivel ezek mind kontakt anyagok, ezért itt a tapadásfokozó használata rendkívül fontos. Amikor a hajtásnövekedés leállt, visszatérhetünk a kontakt gombaölőszerek használatához.

Végezetül sose feledjük: “A szőlő szereti az árnyékot. A gazda árnyékát.” Az egészséges termés szüreteléséig tehát nagyon sokat kell törődnünk a szőlőnkkel. Térjen be hozzánk, és tudjon meg többet a szőlőművelés tudományáról, és ne habozzon megosztani velünk tapasztalatát. Biztosan tudnak segíteni Önnek szakembereink.

Translate »
Share This