A 138/2004/EK rendelet alapján a gazdálkodók, mint minden évben, tavalyi évben is jelentették 2017-es öntözési adataikat. A számok azt mutatják, hogy a gazdálkodó szervezetek és egyéni gazdálkodók 64,4%-a, vagyis majdnem a kétharmada öntözte gazdaságát az előző évben.

Az egyre melegedő időjárás és a kiszámíthatatlan csapadékmennyiség miatt az öntözés mellett voksolók száma egyre növekszik. 2017-ben a márciustól augusztusig tartó időszak csapadékmennyisége alatta volt a sokéves átlagértéknek, így ekkor valóban fontos volt a növényeknek a megfelelő víz mennyiség kijuttatása.

Az üzemre engedélyezett éves vízmennyiség területi eloszlása jelentősen egyenlőtlen Magyarországon, amely nem meglepő a földrajzi adottságok függvényében. A Dél- és Közép-Alföld területen több mint 100.000 ha-on van vízjogi engedélye a gazdálkodóknak az összesen alig több, mint 126.000 ha engedéllyel rendelkező terület közül. Az összes üzemre engedélyezett éves vízmennyiség 222 millió m3 volt 2017-ben. Ezektől a számoktól a valósan felhasznált vízmennyiség 124 millió m3-es értékével jelentősen elmaradt.

Az öntözővíz forrása több mint 92%-ban felszíni víz volt, míg több mint 6%-a felszín alatti víz volt. A maradék parti szűrésű vízből lett kiaknázva. Összesítésben annyi elmondható az öntözött és öntözést nem kapó területek hozamairól, hogy minden esetben magasabb hozamot értek az öntözést kapó területek. További információkért látogasson el az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatait.

Agrárgazdasági Kutató Intézet – Statisztikai Jelentések

Translate »
Share This