Felütötte a fejét a lisztéria baktérium néhány Magyarországon gyártott terméknél

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának igazgatóhelyettese azt nyilatkozta az M1 csatornájának, hogy még nem lehet tudni, hogy mennyi lisztéria baktériummal fertőzött gyorsfagyasztott zöldséget hívtak vissza.

Nagy Attila elmondása alapján a Greenyard készlete a fertőzött árucikkekből több ezer tonna volt. A nagy áruházláncok ebből a készletből szerezték be a lisztéria baktériummal fertőzött árucikkeket.A Tesco például július 6.-án elrendelte a fertőzött cikkek polcról való eltávolítását, e termékek vásárlóktól való visszavételét. Bővebb információ a termékvisszahívásról: https://tesco.hu/termekvisszahivas/
Hasonló lépésekre szánta el magát az Aldi és a Penny Market is.

A fertőzés gyakorlati vonatkozásai

Fontos: figyeljünk oda, hogy a fagyasztott zöldségeket a felhasználási és hőkezelési útmutató alapján készítsék el. Ebben az esetben nem lesz probléma az elfogyasztásával.

Hozzátette továbbá, hogy a lisztéria hasmenéssel, lázzal járó influenzaszerű tüneteket okoz, amelyek egy vagy max. tíz nap után jelentkezik a fertőzötteknél. Ritkán előfordul, hogy a baktérium 70-80 napig nem okoz tüneteket. Nagy Attila pénteken nyilatkozta, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) július 3-án tette közzé közös jelentését, miszerint a gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség a járványok oka több európai uniós országban 2015 óta. A jelenlegi fertőzési hullám eredetének vizsgálata a gyártó Greenyard vállalat bajai üzeméhez vezetett vissza.

Szerencsére, magyarországi megbetegedést nem okoztak a fertőzött termékek.

MTI

Translate »
Share This