A napraforgó az őszirózsafélék családjába tartozik. Olaja miatt Magyarországon a legnagyobb területen termesztett szántóföldi növény, így fontos a növényvédő szerek és műtrágyák megfelelő használata. Amennyiben Önnek is van napraforgója, gondot okoznak a gyomok és a rovarok, akkor ez a cikk kötelező olvasmány!

A növényvédő szerekkel kezdve elmondhatjuk, hogy mint a legtöbb kultúrában, a megfelelő gyomirtásnak a napraforgó esetében is szükség van. A késő tavaszi időjárás kedvezett a bemosó csapadékot igénylő preemergens gyomirtószerek használatának. Sajnos a költségkímélés, valamint az előző évek száraz tavaszainak köszönhetően nagyon kevesen éltek ezzel a technikai elemmel. Akik nem használtak preemergens gyomirtószereket, minden bizonnyal úgy fogják találni, hogy sem a Pulsar-os sem pedig az Express-es technológiák nem adnak kielégítő gyomirtó hatást. Tehát elmulasztani a preemergens gyomirtószereket komoly problémát okozhat mind a termés mennyiségében, mind pedig a parlagfű okozta bírságok kapcsán.

Ne feledkezzünk el róla, hogy a napraforgónak is számos rovarkártevője van. Ezeknek folyamatos monitorozása, figyelése elkerülhetetlen az egészséges állomány meglétéhez. Hasonlóan a rovar okozta károkhoz, a gombás megbetegedések is hatalmas veszteségeket tudnak okozni. A gombaölő szeres védekezéseket egyre fontosabb pontosan időzíteni. Egy ígéretes állománynál akár a kétszeri gombaölő szeres kezelés költsége is nyereséggel meg tud térülni.

Műtrágyák a napraforgó esetében is a növény táplálását látják el. A virágzás ideje alatt pedig, ha a fungicides védekezéssel egyszerre helyezi ki a bór tartalmú lombtrágyát, akkor még a felesleges taposási károkat is sikerül kiküszöbölnie.

Amennyiben bármilyen kérdése, vagy észrevétele van, szóljon hozzá a cikkhez bátran. Személyes konzultációért pedig keresse növényvédő szakmérnökeinket elérhetőségeik egyikén.

Translate »
Share This