Világszerte nagyon szélsőséges időjárás jellemző az idei nyárra, amely hazánkban sincsen másképp. Bármikor megérkezhet hozzánk is egy hőhullám, így jó felkészülni rá időben. A szabadban dolgozó munkások vannak a legnagyobb veszélynek kitéve ebben az évszakban, így a mezőgazdaságban tevékenykedő gazdák fokozott figyelemmel kell eljárniuk a földeken. A munkaadónak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy biztosítsa a munkavállaló egészségének megőrzését. Az alábbiakban ismertetjük, hogy hogyan is lehet kikerülni a szélsőséges viszonyok okozta problémákat.

A legfontosabb tennivalók

A mezőgazdaság szereplői, elsősorban a földeken dolgozó emberek ki vannak téve az erős napsugárzásnak. Ha munka van, azt mindenképpen meg kell csinálni, nincs mese. Akár 40 fok van, a megfelelő időben elvégzett tevékenységek a legfontosabbak. De mire is figyeljünk, ha kint kell lenni a földeken egy hőhullám ideje alatt? A legfontosabb az, hogy pótoljuk az elvesztett víz mennyiségét. Célszerű 14-16 Celsius fokos hőmérsékletű vizet tartani magunknál, amennyiben erre van lehetőségünk. A legjobb, ha 11-15 óra között egyáltalán nem tartózkodunk a földeken, ahol közvetlenül ér a nap. Ha mégis ekkor kell kint lenni, fontos, hogy megtartsuk a kellő pihenőket, és ne erőltessük túl magunkat.

Figyeljünk oda társainkra

Az is segítségére lehet mindenkinek, ha tájékozódik a napszúrás és hőguta tüneteiről, illetve az ehhez kapcsolódó egészségügyi teendőkről. Természetesen leginkább egymáson lehet megállapítani a jelenség tüneteit, ezért fokozottan szenteljünk figyelmet a munkatársunk viselkedésére. Ha gyorsan kell intézkedni, legyen a kéznél egy mobiltelefon, amelyen riaszthatjuk a hatóságokat.

Intézkedjünk gyorsan

A Munkavédelmi tanácsadó szolgálat telefonszáma: 06 80 204 292. Ingyenes hívható a szám, továbbá tájékoztatást is adnak a munkavédelemmel kapcsolatos jogosultságokról és kötelezettségekről.
MTI

Translate »
Share This