MOL Zöldövezet Program – A

A természet mindig is az ember otthona, társa volt, ez manapság sem változott meg. A civilizációnk és a rohamléptékű fejlődésünk miatt sajnos eltávolodtunk az életet adó természettől. Még a mai napig is ha nyugalomra vágyunk, elsőként a növények, állatok közvetlen környezetében találjuk meg újra lelki békénket. Az erdő gyógyító erejét nem kell bemutatnom, hiszen számos tanulmány ír a vérnyomás- és stressz-csökkentő, kognitív folyamatokat erősítő hatásáról. Sajnos manapság a zöldfelületek aránya rohamosan csökken, de a MOL Zöldövezet Program megmutatta, hogy összefogással van még remény arra, hogy akár unokáink is élvezhessék egy park, egy zöldövezet minden szépségét.

A MOL Zöldövezet Program célja

12-ik alkalommal hirdeti meg a MOL a Zöldövezet Programot, mely kiemelt célja a zöldfelületek növelése, új közösségi terek kialakítása. Nagy hangsúlyt fektet a MOL továbbá arra, hogy a programok a tervezéstől a megvalósításig a helyi közösség aktív részvételével valósuljanak meg, valamint a kialakított területek gondozásában is vállaljanak szerepet. Tehát a programban való részvétel során nem csupán a természetet tudjuk visszahozni közeli életterünkbe, de csapatmunkával a közösségi életet is fel tudjuk pezsdíteni, legyen az egy településen, vagy egy lakóparkban. Az elmúlt 12 évben ezeken a programokon keresztül igen sok helyi közösség tapasztalta meg saját erejét, az összefogásban rejlő lehetőségeit. Minden olyan civil szervezet, társasház jelentkezhet, akik a helyi közösség bevonásával szeretnének létrehozni egy közösségi parkot, egy zöld belső udvart, vagy közösségi kertet.

Két kategória, végtelen lehetőségek

A kategória:

  • közösségi funkciójú zöld területek létesítése, fejlesztése és rehabilitációja az ország egész területén;

B kategória:

  • társasházak belső udvarainak zöldítése az ország egész területén.

A létrehozott, felújított területnek mindkét kategória esetében közösségi funkciókat kell ellátnia, a közösségi használatra kell készülnie.

Az ’A’ kategórián belül Magyarországon bejegyzett civil szervezetek indulhatnak, melyek legalább 1500 m2-es területet felújítását tűzték ki célul. Az alábbi tevékenységekre lehet pályázni:

  • közpark, pihenőpark és mindenki számára nyitott kert, iskolapark létesítésére vagy rehabilitációjára;
  • esetenként speciális célcsoportok (pl. mozgáskorlátozottak) igényeit kielégítő parkok létrehozására;
  • közösségi kertek létrehozására intézményi területen, üres telken településhatáron belül, használaton kívüli közterületen, foghíjtelken.

A területnek a közösség számára folyamatosan hozzáférhetőnek kell lennie (így tehát pl. zárt iskolakertek, óvodakertek, nyitvatartási idővel rendelkező múzeumkertek, kastélyparkok, faluházak, tájházak stb. felújítását MOL Zöldövezet Program nem támogatja).
A megpályázott támogatás legalább 60%-át őshonos növények vásárlására kell költeni. A saját forrás mértéke a megpályázott összeg legalább 20%-a, melyet eszközben (növények –lehetnek nem őshonosak is – festékek, takarítószerek, takarítóeszközök, faanyag, benzin/gázolajköltség, köztéri elemek stb.), a megvalósításhoz szükséges szolgáltatások ingyenes biztosításával (pl. szállítás és/vagy gépi földmunka) vagy pénzben lehet felmutatni.

A pályázat utófinanszírozott, tehát az elnyert támogatást teljes egészében a program tartalmi és pénzügyi elszámolása után kapja meg a támogatott szervezet. A kiválasztott terület kialakításának/megújításának tervét a helyi közösség bevonásával kell kidolgozni, majd pedig a munkálatokat és a terület utógondozását is a helyi közösség aktív bevonásával, részvételével kell elvégezni.

 

Translate »
Share This