Egy önkormányzatnak számos dologra kell odafigyelnie, ahhoz hogy igényes lakókörnyezetet alakítson ki a közösségnek. A feladat nem egyszerű, és magas fokú tervezést igényel. A szerencse az, hogy manapság már minden közterületi munkát hatékonyan el lehet végezni kifejezetten erre a célra szakosodott professzionális gépekkel, kisgépekkel és kiegészítőikkel. Nézzük, hogy milyen feladatok várnak egy felelős önkormányzat előtt.

Zöldterület ápolás

Talán a legnagyobb feladat a zöldterületek levágása. Mindenki ismeri az érzést, meglátogatnánk egy település parkját, de a magas fű teljesen ellehetetleníti azt, hogy kifeküdjünk és élvezzük a helyzetet. Egy település megítélésén rengeteget dob az, ha megfelelően gondozza a közterületeit.

A parkok és közutak melletti területek fűnyírása különféle igényeket támaszt minden önkormányzat elé. A nagyobb és sík területek nyírására a legideálisabb eszköz a fűnyírótraktorok és kistraktorra szerelhető fűnyíróasztalok. Ezek teljesítménye lehetővé teszi parkok, sportpályák gyepének levágását mindössze pár óra alatt. A fűnyírók méretüktől függően 2 vagy 3 késsel vágják a füvet. Társaságunk a Garden Go kommunális gépeit forgalmazza elérhető áron, amelyek kiemelkedő teljesítménnyel és tartós munkabírással rendelkeznek. A gyep és fűnyíró között az ideális kapcsolatot 4 darab gumizott kerék biztosítja. Az önbeálló kerekek segítségével könnyedén fordul az eszköz, valamint a vágási magasság egyszerűen beállítható. A fűnyíróasztal 3 pontos felfüggesztéssel kapcsolódik a traktorhoz és 540 ford./perc TLT kardánfordulattal kell működtetni. Egyszóval jó tervezőmunka, igényes kivitel, és ami a legfontosabb: tartós munkabírás.

AGL125 padkakasza

A padkák nyírása megint csak más jellegű feladat, így más jellegű gépek kellenek az elvégzéséhez. Ideális társa lehet az önkormányzatnak például egy vízszintes tengelyű, hidraulikus oldalmozgatással és dőlésszög állítással szerelt lengő zúzókalapácsos szárzúzó – mulcsozó – padkakasza ideális munkaeszköz. Legjobban az árokpartok, útpadkák, gyomos, gazos területek, gyümölcsösök tisztítására és bokrok, sövények vágására lehet használni. 20-50 LE teljesítményű traktorokhoz vígan megbirkóznak egy ilyen kaszával. Továbbá előnyként említhető, ha oldallehajtása fogazott ékszíjas kivitelű, a talajkövetés és vágási magasság a kétoldali csúszótalpakkal, és a csapágyazott, állítható rögzítésű acélhengerrel biztosított. Fontos az is, ha az elektronikusan kiegyensúlyozott forgórészének magas fordulatszáma van a tökéletes vágás biztosítéka.

Megoldást jelenthetnek az önkormányzatoknak még a rézsűkaszák és dobkaszák is e téren.

Anyagmozgatás

Az anyagmozgatás minden önkormányzat életében egy fontos eleme a megfelelően gondozott közterületek gondozásának. Legyen az a település több ezer fős, vagy pár száz, ilyen-olyan mértékben igény fog jelentkezni a zöldhulladék elszállítására, a talajmunkák végzésére és a hó eltakarítására.

Homlokrakodók

A kis és közepes teljesítményű traktorokra szerelhető homlokrakodók a legkedveltebb választása az önkormányzatoknak, ha anyagpakolásról van szó. Szállítási feladatokra farmer gazdaságokban, önkormányzatok részére kommunális munkák elvégzésére ajánljuk azokat, amelyek megfelelő erősségű acélszerkezettel készültek. Árokásás esetén egy sztenderd homlokrakodó nem jelenthet megoldást. Ehhez speciálisan erre a célra tervezett árokásó gépeinket ajánljuk, amelyek alkalmasak talajbontásra is.

Pótkocsik

A pótkocsi elengedhetetlen eleme egy önkormányzat életének, ugyanis számos dolgot lehet benne szállítani a kommunális munkák során. A kis pótkocsi előnye, hogy méretéből adódóan még egy kisebb traktor is elengedő a mozgatásához. Általánosságban a követelmény ilyen jellegű pótkocsikkal szemben az, hogy alkalmas legyen ömlesztett anyagok mozgatására, hó eltakarítására, illetve földmunkára. Ilyen feladatokhoz tehát fontos, hogy rendelkezzen fékszerkezettel, erős szerkezetű alvázzal, nyitható oldalfalú, hidraulikusan oldalra- és hátrabillenthető platóval. Opcióként előnyös kiegészítő szokott lenni az oldalfal magasítás. Pontosan tudjuk, hogy milyen feladatok elvégzésére van szükség, és egy gépnek milyen igényeknek kell megfelelnie. Emiatt ajánljuk az olasz gyártmányú Bicchi pótkocsikat, melyek magas anyagminősége miatt hosszútávú társai lesznek a munkában.

Bicchi BRT125 pótkocsi kisebb gazdaságokhoz

Téli munkálatok

Abban mindenki megegyezik, hogy az első havazás sok mindent megváltoztat. Egyesek szeretik a fehér égi áldást, mások csak teherként tekintenek rá. Egy biztos: amikor a természet havazással ajándékozza meg a földet, akkor nekünk – állampolgároknak és az önkormányzatoknak is – cselekedni kell. Legfontosabb munkálat ilyenkor természetesen a hó eltakarítása az utakról, járdákról és egyéb közterületekről. Leghatékonyabb segédeszköze az önkormányzatoknak a hótolólap és hóeke. Ilyen gépek esetén a legfontosabb tényezők a kivitelében, rugós biztosítással rendelkezzenek, hiszen akkor nem törik a szerkezet, ha valamibe beleakad a tolólap. Másrészt lényeges a megfelelő él. Mi a vulkolan élű tolólapokat ajánljuk, ugyanis ezek elég kemények és elég rugalmasak is egyben, ahhoz hogy minden körülménynek megfeleljenek. Elengedhetetlen továbbá, hogy legyenek első hidraulikára szerelhetőek, hidraulikusan lehessen állítani a szögüket, illetve erős szerkezettel és magas anyagminőséggel rendelkezzenek. Hasonló feladatokat seprőgéppel is el lehet végezni, az már a felhasználó véleménye, hogy mit részesít előnyben.

Deleks hótoló

Másik téli feladata a szerveknek, hogy a lefagyott utakat jég-mentesítsék. Ez természetesen úgy az önkormányzatok feladata is közterületeken, ahogy az állampolgárok feladata az ingatlan előtti terület jégmentesítése. Sószórók, vagy műtrágyaszórók egyaránt alkalmasak erre a feladatra. A technikai kialakításukat illetően lényeges a változtatható szórásszélesség, a megfelelő bevonatok alkalmazása (hogy az gép anyaga sértetlen maradjon a maró anyagok hatásától) és az erős vázszerkezet.

Talajművelés

Számos önkormányzat rendelkezik művelésre szánt területtel is. Ezek rendszerint nem nagybirtokok, így nem szükséges a legnagyobb teljesítményű és munkabírású gépek családjában gondolkodni. Sok esetben megteszik a hobbigazdaságok igényeire szabott és tervezett eszközök is.

A talajmarókat mi talajművelésre, magágy előkészítésre kisebb farmer és hobbi gazdaságokba ajánljuk. Ezeket a gépeket kis és közepes teljesítményű traktorok munkára tudják bírni. Amennyiben talajmaró vásárlásában gondolkodunk, arra figyeljünk oda, hogy fix áttételű öntvény hajtóműházú legyen a kivitel a teherbírásért, kétoldali csúszótalpakkal állítható munkamélységű a rugalmas feladatvégzésért.

Fóliasátor és öntözőrendszer

Az önkormányzatok előszeretettel termelnek kisebb-nagyobb mennyiségben zöldséget saját üvegházaikban. Ez nagyon jó lehetőség a településeknek, hiszen mindamellett, hogy munkát biztosít a polgároknak, még egészséges élelmiszerrel is képes ellátni a lakosságot. Azonban egy fóliasátor telepítése nem kis feladat, és komoly szakértelmet igényel. Társaságunknak van tapasztalata ebben, több hasonló projektet is véghezvitt a tervezéstől a kivitelezésig. Ez természetesen az öntözőrendszer megvalósítását is magába foglalhatja, ha igény merül fel az önkormányzat részéről.

Translate »
Share This