Már a vetésnél sok minden eldől

Két tényező különösen meghatározza már a gazdálkodási ciklus elején, hogy milyen végeredményre számíthatunk: tőtávolság és a vetési mélység. Ha hibásan állítjuk be a vetést, akkor az előbbi esetén 10-15%-os, míg az utóbbi esetén akár 5-10%-os termésveszteséggel számolhatunk. A precizitás meghálálja magát. Ha figyelmetlenek, vagy nem-törődömek vagyunk, akkor súlyos jövedelemtől eshetünk el. Nézzük, hogy mire kell odafigyelni.

Tőtávolság

70/75/76,2 cm sortávolságra vetik a napraforgót átlagosan Magyarországon. A jellemző tőtávolság 22-36 cm között szokott lenni. Természetesen további tényezők is szerepet játszanak az optimális tőszám meghatározásában: ökológiai adottságok, hibridek tulajdonságai, gazdálkodási technológia szintje. Összességében elmondható, hogy minél jobb a víz és tápanyag-ellátottsága a termőterületnek annál sűrűbben lehet vetni a napraforgót. Ha túlságosan sűrű a vetés, annak a szárszilárdság, a tányérátmérő, a kaszat- és olajhozam látja kárát. Továbbá fokozódik a betegségekkel szembeni fogékonyság is.

Vetési mélység

A vetési mélység pedig a talajszerkezet függvénye, átlagosan 4-8 cm. A talaj kötöttsége, nedvességtartalma és hőmérséklete is befolyásolja a vetésmélységet. Fontos továbbá a vetőmag ezer-kaszattömege is. A fajlagosan könnyebb vetőmagok esetén kötött talajokban a vetési mélység átlagosan 4-5 cm lesz, míg a nagyobb kaszattömegű fajok esetén lazább talajban ez az érték inkább 5-8 cm között fog mozogni. A vétőgépek beállítása is lényeges szempont a megfelelő vetés eléréséhez. Itt a vetőcsoroszlyák szerepe válik fontossá, hiszen azok megnyitják a barázdát a vetőmagok befogadására, majd be is takarják azokat. A nyomókerekes és a magtakarók pedig elérik a mag megfelelő beágyazódását a talajba. Egy jó vetőgéptől elvárható, hogy 95%-os egyszemes vetési arányt tudjon elérni, a vetési mélység 4-10 cm között állítható legyen, illetve üzembiztonsága 0,95 legyen sok egyéb tulajdonság mellett. További információért érdemes felvenni a kapcsolatot gépértékesítő szakembereinkkel.

Forrás: Haszonagrár, Agronapló

Translate »
Share This