A drónok szerepe egyre hangsúlyosabb a mezőgazdaságban is

Mi tapasztalatunkkal és eszközeinkkel támogatjuk a precíziós gazdálkodás elterjedését

A mezőgazdasági monitoring drónok nagy területeket villámgyorsan fel tudnak térképezni, és mindezt automatikusan teszik. A készülékek beállítása természetesen elképzettséget és tanulást igényel, azonban onnantól kezdve a program az emberi irányításnál is optimálisabban és pontosabban repüli be a kívánt területet, és rögzíti a képeket.

Mire is jó ez a felmérés?

Természetesen ennek csak akkor van értelme, hogyha a gyűjtött adatokból hasznos információkat tudunk kinyerni! A képeket egy térinformatikai eszköz használatával (akár laptoppal a helyszínen is) ki tudjuk elemezni, vagy legalábbis megnézni, hogy megfelelő minőségben készítettük-e el a képeket.

A képeket egy térinformatikai szoftverben feldolgozva egy egységes ún. orthomozaikot kapunk. Hogy könnyebben megértsük egy példával illusztráljuk: 1000 fotót készítettünk, amelyből a feldolgozás után egy orthomozaik lesz. A szoftver elemzi az összes képet, megtalálja az egymás melletti képeken szereplő felismerhető objektumokat és ezek alapján egy fájllá alakítja. Az összeillesztés során a képek GPS koordinátáit is felhasználja a feldolgozás során. 

A felmérés eredményét befolyásoló tényezők: GPS/RTK alapon repülünk-e, repülési magasság, repülési sebesség. A jó eredményeket az aktuális időjárási viszonyokhoz illeszkedő beállítás és a tapasztalat fogja biztosítani számunkra.

Az orthomosaik kiértékelése

Az orthomozaik szerepe a precíziós gazdálkodás szempontjából nagy jelentősségű. Aktuális képet kaphatunk a kultúránk állapotáról, valamint gyors döntéseket tudunk hozni ennek a segítségével. A gazdaságunk átfogó helyzetét illetően kijelenthető, hogy hosszú távon a szakszerű és rendszeres monitorozás és precíziós kijutattás (akár növényvédőszer akár műtrágya esetében) szemmel látható összegeket spórol meg a költség oldalon. Nagyobbakat, mint az eszközökbe, betanulásba fektetett és a folyó költségekre kiadott összegek.

Translate »
Share This